Utópia - Tasunka módra

Innen-onnan felcsipegetett és a magam képére formált gondolatok arról, minek is kéne egy alternatív kormányprogramban szerepelnie.

Friss topikok

Linkblog

XVI. Egészségügy

2007.03.15. 18:01 | Tasunka-vitko (tasunka.blog.hu) | Szólj hozzá!

Címkék: program

XVI. Egészségügy

Szándékosan hagytam a végére, mert ehhez még annyira sem értek, mint az előzőekhez (amikhez egyáltalán nem értek).

1. Kórház-átalakítások

- Talán hajlandó vagyok elfogadni, hogy sok kórház van. Bár a szívemen kívül az eszem is azt súgja, hogy kórházból sajnos soha nem lehet elég. És tekintve, hogy apámmal azért tudok ma is beszélgetni, mert pár éve, amikor infarktusa volt a mentő 2, azaz kettő perc alatt egy kardiológiai osztállyal bíró kórházban volt vele, azt kell mondanom, nem bánom, hogy sok szívsebészet van az országban. De legyen, csináljanak központokat, legyen a kórházak területi elosztása egyenletesebb. Ez elérhető lenne azzal is, hogy vidéken több kórházat fejlesztünk, ne adj isten újakat létesítünk. Az semmiképpen nem jó, hogy bezárunk intézményeket, pláne olyan alapon, hogy melyik van könnyen és jó pénzért értékesíthető helyen (lásd Szabadsághegyi Gyermekszanatórium).

2. Mentősök, ápolók stb. fizetését drasztikusan fel kell emelni.

- Nem tudom, mennyi pénz kéne hozzá (lásd az alapvetést), de az biztos, hogy a mentőorvos, mentőápoló, mentősofőr, nővérek, szülésznők stb. munkája lényegesen fontosabb, mint mondjuk egy bank tájékoztató pultjában ülő hölgyé, vagy mondjuk egy államtitkáré. A fizetésük ehhez képest megdöbbentően és szégyenletesen alacsony. Ezen a helyzeten változtatni kell. (Félreértés ne essék, nem a bankos kisasszonyok pénzét sokallom – a mentősökét, ápolókét keveslem. Az államtitkár már más tészta.) Ezekre a szakmákra is áll, ami a pedagógusokra – ha rendesen megfizetjük őket, akkor egyrészt visszajönnek azok, akik jól csinálták, elhivatottságot is éreztek hozzá, de kénytelenek voltak jobban fizetett állást vállalni valahol másutt. Aki meg nem való ezekre a pályákra, az könnyebben kirostálható lenne, hiszen a magasabb fizetés több jelentkezőt vonzana, lehetne válogatni.

3. Hálapénz

- Ha a fizetéseket kellőképpen felemeltük, akkor már fel lehet lépni a hálapénz ellen. Ellenőrökkel. Aki elfogad hálapénzt (vagy netán előre kéri), azt ki kell zárni a pályáról. Többet nem lehet orvos, ápoló, mentős stb. Ennek megint csak nagy hírverést kell csinálni, akkor elég lenne néhány eset, hogy mindenki a fejéhez kapjon.

4. Vizitdíj

- Ha jól emlékszem az a duma ehhez, hogy ettől majd csökkenni fog „az indokolatlan orvos-beteg találkozások száma”. Azaz, hogy Mari néne nem a körzeti orvoshoz fog lejárni naponta trécselni. No ez könnyen elérhető lenne úgy is, hogy nem az első 20 alkalomért kell egy évben fizetni, hanem a 20-on felüliekért (Ha jól emlékszem ezt az MDF is mondta). De az is elég lenne, ha az első 10 alkalom lenne ingyenes – viszont a körzeti orvos felírhatna 3, vagy 6 hónapra elég gyógyszert, nem kéne havonta elzarándokolni a rendelőbe és ott fél napokat sorban ülni. (Frissítés: két havi adagot felírhatnak.)

5. Kórházi díj (vagy minek hívják)

- Azért fizetek járulékokat, hogy ha bajom van, akkor ingyért ápoljanak. Tehát, ha fizetnem kell az ápolási költségeket az adózott jövedelmemből, akkor adják szépen vissza a befizetett járulékokat!

A bejegyzés trackback címe:

https://tasunka.blog.hu/api/trackback/id/tr8347006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása