Utópia - Tasunka módra

Innen-onnan felcsipegetett és a magam képére formált gondolatok arról, minek is kéne egy alternatív kormányprogramban szerepelnie.

Friss topikok

Linkblog

II. MIBŐL?

2007.03.15. 17:40 | Tasunka-vitko (tasunka.blog.hu) | Szólj hozzá!

Címkék: program

 

II. MIBŐL?

Avagy honnan is szándékozom a pénzt elvonni, merthogy – azt mondják – nem jut semmire sem elég. Nos… (Nem fontossági sorrendben. Igazából talán nincs is fontossági sorrend.)

1. Nem akarok középhatalom lenni.

- Egy fillért sem szabad háborúkra költeni. Ha mindenáron részt kell vennünk valami iraki-„kalandhoz” vagy „prágai tavasz” leveréséhez hasonlóban, mert az éppen aktuális nagytestvér meg akarja osztani a felelősséget, akkor az állam vegyen tisztességes (értsd: se megalázóan alacsony, se „most aztán jól megszedem magamat” magas) áron búzát / lisztet a magyar termelőktől és küldjünk lisztet nagytestvérünk harcoló csapatainak ellátásához. Még jobb lenne segélynek küldeni a háborút elszenvedőknek. Persze ha a nagytestvér ragaszkodik a részvételhez, akkor nincs mit tenni, menni kell – ez a fent említett két esetben nem volt így, hiszen volt kistestvér, aki nem ment és túlélték.

(Megjegyzések: Azt ugye senki nem gondolta komolyan, hogy az USA-nak valóban szüksége van magyar teherautósofőrökre Irakban. Másrészről már csak azért sem szavazott jó érzésű ember egyik parlamenti pártra sem 2006-ban, mert ezek a pártok a nevünkben beléptek egy háborúba, a mi pénzünkön, a mi felelősségünkre bennünket képviselő embereket küldtek tömeggyilkosságokban segédkezni. Sajnos a magyar társadalom nagy része ezt elfogadta, sőt jutalmul újraválasztotta ezeket az embereket (kormányt és ellenzéket egyaránt). Innentől (2006-tól) kezdve egyébként tartható az az érvelés, hogy Magyarországon is jogos robbantgatni, hiszen a magyar társadalom támogatja az iraki háborút, azaz havonta több ezer iraki legyilkolását. Még szerencse, hogy a robbantók inkább a nagyobb országokra figyelnek.)

- Szerte a világban több, mint tíz helyen dolgoznak magyar békefenntartók. Őket azonnal haza kell hozni, többet egy fillért sem költeni ilyen célra.

2. Négy évig nem építünk autópályát.

- Ha semmire nincs pénz, akkor a legnagyobb kiadásról kell lemondani.

- Az autópálya-építésen lehet a legnagyobbat lopni – meg is tették, teszik „tisztelt” politikusaink, rokonaik, barátaik és üzletfeleik. Ha nem költünk egy fillért sem erre, nincs miből lopni. 10 és 100 milliárdokról van szó. Aminek jelentős részét ellopták, ellopják.

- Közelekedés és szállítás ügyben lásd a V. pontot!

3. Nem kell ennyi önkormányzat.

- Saját tapasztalataim alapján önkormányzathoz ügyet intézni kb. 5-7 évente megy az ember. Tehát nem kell a közelben lennie, ilyen gyakorisággal én pl. hajlandó lennék vonatozni is. Ami minden településre kell az a kocsma (van magától), vegyesbolt (van magától), posta, orvosi rendelő. Jegyző, meg polgármester, meg ezek titkársága nem kell. Tudom, hogy nagy sírással járna, de az önkormányzatok számát csökkenteni kell.

4. Mindenki fizessen adót!

- Tényleg szép gondolat - ha nem egy közismert adócsaló szájából hangzott volna el, összehúzott szemöldökök alól, akkor talán heves hányingert sem keltett volna. Az én számból jogosan hangzik el, hiszen én nem csaltam, nem csalok és nem is fogok adót csalni. Az is megdöbbentő volt, ahogy Kóka, vagy Veres urak egyike (nem tudom őket megkülönböztetni) bejelentette (valamikor 2006 első felében), hogy az APEH mostantól azokat a vállalkozásokat fogja tüzetesen megvizsgálni, amelyek két éve (vagy még régebben) veszteségesen működnek. Az addigi gyakorlat helyett, amely szerint a közalkalmazottakat vették górcső alá. Jelentem alássan én, mint közalkalmazott, ha akarnék se tudnék adót csalni – eleve levonásokkal kapom meg a fizetésemet.

Amúgy az „ingyenélő” közszférában dolgozók teszik ki a magyar adófizetők egyharmadát, kb. 800.000 főt. Mivelhogy kb. 2,4 millióan fizetünk adót.

- A minimálbért is SZJA-kötelessé kell tenni. DE, ezzel párhozamosan (tehát nem később!) meg kell emelni annyival, hogy a magasabb bruttó miatti járulékemelkedés, illetve a frissen bevezetett SZJA levonása után a nettó érték ugyanannyi maradjon, mint az egész procedúra előtt volt. Ugyancsak ezzel párhuzamosan a munkáltatók által fizetett járulékokat le kell csökkenteni annyival, hogy a minimálbéren foglalkoztatott alkalmazottak után ne kelljen többet fizetni, mint előtte. Kivétel: a saját, vagy családtagjuk vállalkozásában minimál-bérre bejelentett dolgozók. Így aki tényleg minimálbért kap, vagy fizet, az nem jár rosszul, aki viszont eddig csalt, attól is beszedtünk némi pénzt.

5. Közbeszerzési törvény módosítása (kidobása az ablakon).

- Ugye a közbeszerzés lényege az lenne, hogy ha közpénzből veszek/ csináltatok valamit, akkor ne a sógortól, havertől vegyem meg drágán (aztán egy részét visszakapom zsebbe), hanem a lehető legolcsóbban szerezzem be/ csináltassam meg (a kb. egyforma minőségű lehetőségek közül). Ezzel szemben most úgy néz ki a dolog, hogy néhány kiváltságos cégtől lehet vásárolni, drágán.

- Példa: Közalkalmazottként vennem kéne egy DVD-írót, mert törvényi kötelezettségem van adatmentésre. Saját időmből végigjárom a hipermarketeket, egy-két szakboltot. Érdeklődöm. Megfelelő minőségben van DVD-író 8900, 9200, 9400, 10200 Ft-ért. Aztán jön a hidegzuhany: közbeszerzéssel kell megvenni. 15000-ért. Ugyanez megy nagyban is, szolgáltatásokkal is (pl. ablakcsere).

- Tehát így megy ma: A politikai vezetés (az előzőek is) törvényben köteleznek rá, hogy közpénzt pazaroljak. Aztán jól lehordanak, amiért pazarlok. Végül kirúgnak, mert nincs pénz és le kell építeni. Végkielégítésre még egy kisebb-nagyobb összeget kiadnak – szintén közpénzből.
 

6. Itt helyben kell segíteni.

- Borzasztóan sajnálom szegény kiöntött indonézeket, de nem a világ másik végére kell 100 milliókat utalni, meg iskolát építeni, hanem itt helyben segíteni! Ha mindenáron villogni akarunk, akkor a határontúli magyaroknak kell segíteni, pláne árvíz idején.

7. Luxus-kiadások megszüntetése (csak néhány példa)

- Értem ezalatt például az utcák értelmetlen karácsonyi díszkivilágítását Budapesten. Több tízmillió forint kidobott pénz (illetve nyilván haveroknak juttatott pénz) megy el díszkivilágításra, miközben az égősorok alatt emberek fagynak meg az utcán. Nem hiszem, hogy bármilyen turisztikai vonzerőt jelentenének a nagykörúti fákra és villanyoszlopokra aggatott füzérek.

- Nem kell új autó, új bútor stb. a minisztériumokba. Ha szétülték négy év alatt, hát így jártak.

- Pár évig nem kell állami tűzijáték, ünnepség, műjégpálya a parlament elé.

8. Gyermektelenségi adót kell bevezetni.

- A magyar társadalom évtizedek óta keményen bünteti a gyermekvállalást. A gyermektelen ember Magyarországon azonos fizetés mellett kb. ötször, hatszor jobban él, mint az, aki gyermeket vállal. A gyermekét nevelő szülő „segélyt” kap, holott fizetést érdemelne, hiszen a legfontosabb munkát végzi, ami csak lehetséges. Ráadásul a gyermektelen ember jó eséllyel magasabb polcra jut és több járulékot is fizet, következésképpen végül magasabb nyugdíjat kap, mint az, aki rengeteg pénzt, energiát és időt áldozott az életéből gyermeknevelésre. Nem mellesleg abból a pénzből kapja ezt a magasabb nyugdíjat, amit a többiek gyermekei fizetnek be. Egyértelműen igazságtalan helyzet.

- Meg kell állapítani egy méltányos összeget, amit minden gyermektelen embernek meg kell fizetnie visszamenőleg, aki elmúlt 25 éves. Egyszer, egy összegben.

- A továbbiakban havonta le kell vonni egy megfelelő összeget minden gyermektelen embertől, aki elmúlt 25 éves.

- A gyermeküket (baleset, betegség következtében) elvesztők természetesen mentesülnek az adó alól.

- Elvált szülők, ha fizetnek gyermektartást, mentesülnek az adó alól.

- Örökbefogadott gyermeket nevelők mentesülnek az adó alól.

- A gyermekükről lemondók, állami gondozásba adók és a meddők NEM mentesülnek. (Megjegyzés: ez a meddőkkel szemben szemétség, de sajnos nagyon is elképzelhetőnek tartom, hogy fellendülne a meddőségről szóló orvosi igazolások piaca.) E mellett ingyenessé kell tenni (vagy annak megtartani) a meddőség elleni kezeléseket, lombik-programot stb.

- Az ebből befolyt pénz kizárólag gyermekvédelemre, családtámogatásra költhető.

9. Privatizáció átvizsgálása

- Ez tulajdonképpen HANGULATJAVÍTÓ INTÉZKEDÉS. Mindannyian tudjuk, hogy elég sok mindent nem az ország számára legelőnyösebben adtak el nagyjaink, hanem a maguk zsebének legelőnyösebb ajánlatot fogadták el. Ezt – amennyire lehet, le kell nyomozni és akinek az aláírása a papírokon szerepel, azt felelősségre kell vonni. Anyagilag. Ha a teljes vagyona nem fedezi az okozott kárt, a fennmaradó részt 500 Ft/nap áron leülheti.

10. HANGULATJAVÍTÓ INTÉZKEDÉS: Pártok és egyházak hitéleti tevékenységét az állam nem támogatja.

- Mindenekelőtt lásd a „Választási törvény, pártok” című rész első pontját!

- Egyházak hitéleti tevékenységére a pénzt a hívek dobják össze! Oktatásra, iskolafenntartásra, kórházfenntartásra, gyógyításra, idősgondozásra stb.-re ugyanazt a pénzt kapják meg, amit egy állami iskola, kórház stb.! (Ha ez már ma is így van, akkor ez a pont tárgytalan. Mindenfélét hallok és nincs időm utánajárni.)

- Az SZJA 1+1 %-át továbbra is lehessen felajánlani, de a civilszervezetek és egyházak listáját össze kell vonni. Tehát egy közös listáról lehet választani és lehet két szervezetnek adni 1-1 %-ot, vagy egy szervezetnek mindkét %-ot.

(Megjegyzés: a fenti, egyházakra vonatkozó részt én nyugodt szívvel hangoztathatom. Pártok azonban nem. Ezt különösen az SZDSZ figyelmébe ajánlom, az ő vesszőparipájuk az egyházak állami támogatásának megvonása. Ha a mélyen tisztelt SZDSZ kamatostul, fillére pontosan visszafizetett minden állami támogatást (ideértve az ingatlanok árát is), amit megalakulása óta kapott és kötelezi magát, hogy többet egy fillér állami támogatást sem vesz fel, akkor elkezdheti mások állami támogatását cseszegetni. Addig azonban jobban teszi, ha befogja a száját!)

11. HANGULATJAVÍTÓ INTÉZKEDÉS: Ha bizonyíthatóan egy-egy ember ökörsége (vagy személyes érdekei) miatt dobtunk ki az ablakon közpénzt, azt az illetővel kéne megfizettetni (mindenét elárverezni, aztán leültetni 500 Ft/nap áron – azaz élete végéig). Példák:

- Időkerék. Kiagyalóját, engedélyezőjét kéne anyagilag felelősségre vonni!

- Koronaúsztatás – lásd az időkeréknél!

- „Kakaóbiztos” számítógépek az óvodákba. (Megjegyzés: inkább férőhely kéne, bölcsődékben 8-10 hónap (!) a várakozási idő.)

- „Interaktív” táblák az iskolákba. Közben bezárjuk az iskolákat.

- Demszky Gábor nyilván tudta, hogy a traktorral behajtani tilos tábláit előbb-utóbb le fogják szedetni – mivel jogellenesek. Persze a gyártás és felszerelés költségeit én (mi) állom (álljuk), nem Demszky Gábor. Talán, ha a saját zsebére menne, gondolkodna egy kicsit, mielőtt cselekszik.

- Megintcsak Demszky és barátai - 4-es metró. Lásd az Index cikkeit! Ez majdnem 400 milliárd Forint. A tervezett budapesti középiskola-bezárásoktól ha jól hallottam 4 milliárdot remélnek.

- Útfelújítások, közműfelújítások: bevett gyakorlat Magyarországon (Budapesten biztosan), hogy egy-egy útszakaszt különböző közművek felújítása miatt egy évben négyszer-ötször is feltörnek, kiásnak, betemetnek, leaszfaltoznak, felfestik az útburkolati jeleket. Ahelyett, hogy összehangolnák ezeket a munkákat és csak egyszer kellene pl. aszfaltozni. Aki kiadja az engedélyeket, annak anyagi felelősséget kellene vállalnia, hogy ilyen pazarlás ne történjen!

- Friss példa: A rendőrszékház ablakain belőtt sorozat állítólag 15 milliós kárt okozott. Mármint, hogy ennyit fognak kifizetni néhány ablak üvegezésére és egy csőtörés elhárítására, na jó az elázott bútorok cseréjére. Kinek? És ki engedélyezi/ engedélyezte? Merthogy ez nem kerül 15 millióba, az biztos. Aki engedélyezi a kifizetést, annak a saját számlájáról kell levonni az összeget!

A bejegyzés trackback címe:

https://tasunka.blog.hu/api/trackback/id/tr4646982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása