Utópia - Tasunka módra

Innen-onnan felcsipegetett és a magam képére formált gondolatok arról, minek is kéne egy alternatív kormányprogramban szerepelnie.

Friss topikok

Linkblog

VII. Energia-politika

2007.03.15. 17:51 | Tasunka-vitko (tasunka.blog.hu) | Szólj hozzá!

Címkék: program

VII. Energia-politika

1. Atomerőműveket kell építeni.

- Legalább kettőt. A paksi erőművet néhány éven belül be kell zárni. Most több, mint 40%-át állítja elő az ország energia-szükségletének. Két új erőmű legalább a szükséges energia-mennyiség 80%-át elő tudná állítani.

- Nem függ az orosz, ukrán, fehérorosz stb. belvitáktól, mint a gáz, meg az olaj.

- Környezetbarát. Annó, amikor az ajkai hőerőmű fénykorát élte, az elégetett magas tórium-tartalmú szénből nagyságrendileg hasonló mennyiségű radioaktív anyag került a levegőbe, mint Paksról. A megtermelt energia viszont töredéke egy atomerőmű termelésének.

- A kiégett fűtőelemeket, meg a kis- és közepes aktivitású szemetet persze le kell rakni valahová. Erre évek, lassan évtizedek óta folynak kutatások az országban, nem is kevés eredménnyel. Mielőtt nagy hőbörgés indulna, jó ha tudjuk: jelenleg és évek óta a kiégett fűtőelemeket az erőmű udvarán tárolják, léghűtéses rendszerben. Ennél bárhol a föld alatt jobb helyen lenne (persze megfelelő földtani környezetben, jelentősen túlbiztosított tárolókban (beton-szarkofág stb.)).

- Erre kéne EU-pénzeket megszerezni!

(Megjegyzés: Persze, hogy van biztonsági kockázata. De nem nagyobb, mint amit Paks jelent. Tökmindegy, hogy egy ekkora országban 1 vagy 2 atomerőművet bombáz szét, vagy robbant fel valaki. Jelzem, valószínűleg egyik ellen sem tehetünk túl sokat. Jelen pillanatban sem.)

2. Bioenergia

- A hiányzó energiát a 2 atomerőmű felépítése után, közben, mellett „megújuló energiahordozók” felhasználásával kell előállítani. Ezek termelése már megindult, ha jól tudom, az EU is támogatja. (Ez gyakorlatilag gyorsan növő „fák” termesztését és elégetését jelenti – ami így nem növeli a légkör széndioxid-tartalmát.)

A bejegyzés trackback címe:

https://tasunka.blog.hu/api/trackback/id/tr5746988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása