Utópia - Tasunka módra

Innen-onnan felcsipegetett és a magam képére formált gondolatok arról, minek is kéne egy alternatív kormányprogramban szerepelnie.

Friss topikok

Linkblog

I. Lássunk tisztán!

2007.03.15. 17:37 | Tasunka-vitko (tasunka.blog.hu) | Szólj hozzá!

Címkék: program

I. Lássunk tisztán!
 

1. Pontosan mekkora az államadósság?

2. Pontosan hány forint hiányzott tavaly az OEP-ből, a nyugdíjkasszából stb?

3. Kb. mennyi fog hiányozni idén?

4. Pontosan mennyibe kerülne minden gyermek napi 4-szeri étkeztetése, amiből az egyik meleg ebédet jelent? (Remélem a szegénységről készült felmérésben és a felszámolására készített szakértői jelentésben ez benne van. Ha nincs, akkor kéretik a jelentésért felvett pénzt kamatostul visszacsengetni az államkasszába.)

5. A fenti számok hogyan viszonyulnak az egy kilométernyi autópálya megépítésére fordított közpénzek nagyságához? (Szándékosan nem azt írtam, hogy egy km-nyi autópálya megépítésének költségeihez – annál ugyanis jóval többet fordítunk erre a célra, mint amennyibe valójában kerül.)

6. A fenti számok hogyan viszonyulnak az országgyűlési és önkormányzati képviselők számára 4 év alatt kifizetett költségtérítések nagyságához, illetve a minisztériumok bútorcseréjére, autóparkjának cseréjére fordított közpénzek nagyságához?

7. Szép, hogy közlik minden évben a fizetések átlagát, de közöljék szépen a móduszát, mediánját és 10%-os percentiliseiket is. Ez az egész nem nagy meló (számítógéppel), és ugyanazok az adatok elégségesek hozzá, amik az átlag kiszámításához.

(Megjegyzés: Régen volt már a matematikai statisztika előadásom, remélem jól emlékszem a fogalmak elnevezésére. De meg is magyarázom, hogy mire gondolok: módusz = a leggyakoribb adat, ezesetben az az összeg (vagy mondjuk 5000 Ft szélességű intervallum), amibe a legtöbb ember keresete esik. Medián és percentilisek: szépen növekvő sorba rakjuk a fizetéseket (vagy 5000 Ft-onkénti intervallumokba), megszámoljuk, hogy hány darab van (azaz, hogy hányan kapnak fizetést az országban), aztán ezt a számot megfelezzük, és megnézzük, hogy az illető érték a sorban hány forinttal egyenlő. Példa: 101 ember fizetését növekvő sorba rakva a medián a sorban 51. fizetésérték lesz. Vagyis az az érték, aminél a magyar lakosság fele kevesebbet keres. A percentilisek egy adott százalékértéknél mutatják ugyanezt – a medián tulajdonképpen az 50%-os percentilis.)

A bejegyzés trackback címe:

https://tasunka.blog.hu/api/trackback/id/tr9446979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása