Utópia - Tasunka módra

Innen-onnan felcsipegetett és a magam képére formált gondolatok arról, minek is kéne egy alternatív kormányprogramban szerepelnie.

Friss topikok

Linkblog

III. Választási törvény, pártok

2007.03.15. 17:42 | Tasunka-vitko (tasunka.blog.hu) | Szólj hozzá!

Címkék: program

 

III. Választási törvény, pártok:

1. Az állam egyetlen pártot sem támogat.

- A pártok a tagdíjakból és adományokból tartják fenn magukat – ezek dokumentációját naprakészen az interneten közzé kell tenni (ki, mikor, mennyit adományozott).

- A meglévő székházak, pártépületek, nyaralók stb. állami tulajdonba kerülnek és elárverezendők. Az árverésen pártok nem vehetnek részt. Magánszemélyek, vállalatok igen.

2. Propaganda

- Tilos politikai tartalmú reklámokat megjelentetni TV-ben, rádióban, plakáton.

- Engedélyezett az újsághirdetés és a szórólap (mivel kikerülhető).

- Engedélyezett a személyes agitálás. (Megjegyzés: így persze előfordulhat megvesztegetés, de ebben az esetben a politikus fizet a választópolgárnak, nem cégek fizetnek a politikusoknak, illetve később politikusok közpénzt a cégeknek. És ráadásul lutri, hiszen megtehetem, hogy elfogadom a vesztegetést, aztán nem az illetőre szavazok. Pláne, hogy ő maga sem bízott a saját programjában, hiszen vesztegetéshez folyamodott.)

- Kötelező: választások előtt a programot minden képviselőjeltnek el kell helyeznie az önkormányzat erre a célra fenntartott hirdetőtábláján (tábláin). Az önkormányzatok sokszorosítják a programokat, ezeket bárki elviheti haza elolvasni.

3. Mindenki szavaz

- Minden választópolgárnak kötelező szavaznia (felmentés csak indokolt esetben, pl. autóbaleset, szívroham, közeli hozzátartozó halála stb. adható). Aki nem szavaz, annak meg kell fizetnie a választások rá eső költségét.

- Bevezetjük az „üres négyzetet”, azaz az „egyikre sem szavazok” alternatívát. Abban a választókerületben, ahol ez 25% feletti „eredményt ér el”, meg kell ismételni a szavazást – A költségek egytized részét a jelölteknek kell állniuk (nem dolgoztak elég jól, ha ennyien vannak, akiket egyikük sem tudott meggyőzni), a fennmaradó 90%-ot a választókerület szavazóinak (tájékozódni, dönteni kötelesség – vállalni kell a felelősséget).

4. Mindenki otthon szavaz.

- Minden választópolgár a lakhelye szerinti választókörzetben szavaz. Nem szavazhat más településen, más kerületben. Külföldön meg pláne nem. Négy évente egyszer mindenki érjen rá és jöjjön haza szavazni. A választások időpontját hónapokkal előre kihirdetik, nem pont azon a vasárnapon kell nyaralni menni. (Ezzel egyébként egy csomó adminisztrációs munka és költség megspórolható az országnak.)

5. Csak helyben lakó jelölhető

- Képviselőjelöltnek a körzetében kell laknia (országgyűlési és helyhatósági képviselőknek egyaránt).

- Ha megválasztják 5 évig nem költözhet el.

- HANGULATJAVÍTÓ INTÉZKEDÉS: Országgyűlési, megyei stb. képviselők költségtérítése – a lakóhelye és a munkahelye közötti vonatbérlet 70%-át megtéríti a munkáltató, azaz az Országgyűlés, vagy a megyei közgyűlés. Helyi közlekedésre nincs költségtérítés.

6. Kevesebb országgyűlési képviselő.

- 100 választókörzet elegendő. A választókörzeteket a választók száma szerint ki kell egyensúlyozni. Akár minden választás előtt, a migráció függvényében.

- Minden első helyezett bejut a parlamentbe.

- + 51 helyre:

- a százalékosan legjobb eredményt elért 2. helyezettek, vagy

- pártlisták alapján, a nem elsőkre adott szavazatok alapján (parlamenti küszöb: 2%, a listákon csak egyéniben is elindult jelöltek szerepelhetnek) (Megjegyzés: a pártvezérek így is bejutnak, csak esetleg egy (remélhetőleg kijózanító) bukta után.)

- Miniszterelnök, miniszter csak országgyűlési képviselő lehet. Kormányt a legtöbb képviselővel rendelkező csoport alakíthat (ez lehet párt, pártszövetség, de akár függetlenek csoportja is, akik időben megegyeztek egymással).

7. A képviselők visszahívhatóak.

- A visszahíváshoz a választókerület választópolgárai közül 50%+1 személy aláírása szükséges.

- Visszahívásra a legutóbbi választás után legalább 6 hónap elteltével van lehetőség.

- A szükséges aláírások megléte és hitelesítése után legkésőbb 4 héttel új választást kell kiírni, az adott választókörzetben. A választás költségeit a visszahívást aláírásukkal támogatók viselik. (Megjegyzés: ez megint lehetőséget ad vesztegetésre, de megint csak maga a polgár kapja a pénzt, és nem köteles arra szavazni, akitől kapta.)

- Az új választáson a visszahívott képviselő is indulhat. Ha újból nyer, ez nem számít elvesztett választásnak.

8. Kirúgott képviselő többé nem választható.

- Aki elveszít egy választást, vagy sikeresen visszahívják többé nem indulhat választáson.

- HANGULATJAVÍTÓ INTÉZKEDÉS: Leváltott képviselő semmilyen végkielégítést nem kap. (Megjegyzés: eddig sem igazán értem mire fel kaptak. A megbízásuk határozott időre szólt, ami lejárt. Ilyen esetben nem jár végkielégítés.)

- Leváltott miniszter többet nem lehet miniszter (más tárcánál sem).

9. Tiszta lappal.

- Az MSZMP egykori tagjai nem választhatóak. (Ezt 1990-ben kellett volna meglépni, de hát „nem tetszettek forradalmat csinálni”.)

- Aki 2006 december 31. előtt országgyűlési képviselő volt, az sem választható többet.

(Megjegyzés: ezt maguktól persze nem fogják megszavazni. Ügydöntő népszavazni kéne, azt hiszem ez a kérdés igazán nem érinti a költségvetést. És olyan szép lenne az a parlamenti közvetítés, amelyben egyenes adásban szemlélhetjük, amint nagyjaink megszavazzák saját maguk kiherélését.)

A bejegyzés trackback címe:

https://tasunka.blog.hu/api/trackback/id/tr4746983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása